Zangles Cobien Nieuwpoort

We werken we aan een heldere en vrije klank door bewustzijnsvorming van lichaam en geest tijdens het klankgeven. Dit betekent dat je je stemapparaat kan leren beschouwen als een instrument. Voordat het instrument vrij bespeelbaar is, moet je het eerst leren kennen en waarderen voor wat het is. Improvisatie in de lessen is daarbij een belangrijk middel. Gaandeweg het werken aan uitspraak, articulatie en frasering en het aanspannen van de juiste spieren versus het loslaten daar waar je jezelf tegenhoudt.

Focus op de muziek en zingen in het ‘NU’

Als je je instrument begint te kennen is het tegelijkertijd belangrijk om je te kunnen ‘verliezen’ in de muziek. Als je jezelf teveel voelt tijdens het zingen zal dit het vertolken van muziek in de weg zitten. Dit alles lukt beter als je het lied oprecht interpreteert en naar het ‘nu’ kan halen.  

We houden samen in de gaten of je stemgeluid datgene oplevert wat de stijl van muziek dient, maar het kan ook zijn dat je een lied in een hele andere stijl wilt zingen. Ik help je om je bewust te maken van de technische knowhow om dit te bereiken.

EVTS in de les

Sinds november 2009 heb ik deelgenomen aan meerder trainingen in EVTS. Figures en Figure Combinations for six Voice Qualities en Belting o.l.v. Alberto ter Doest te Rotterdam en Amsterdam, Robert Susuma te New York, en didactiek van Marja Reinders te Oldenzaal.

EVTS staat voor Estill Voice Training System, dit is een stemtraining systeem oorspronkelijk ontworpen door Jo Estill uit de Verenigde Staten, waarbij figuren voor stemcontrole worden aangeleerd die tezamen 6 verschillende stemkwaliteiten vormen, zoals spreekkwaliteit, falsetto, tot operakwaliteit en belten. De figuren staan voor het (zo) geïsoleerd (mogelijk) trainen van alle spierstructuren die tijdens het stemgeven actief zijn.

Door het geïsoleerd trainen van diverse onderdelen van bovenstaande gebieden komt men snel tot betere beheersing en flexibiliteit van de stem. Het is “stijloverstijgend” en stelt bijvoorbeeld iemand die bijvoorbeeld alleen popmuziek gewend was, beter in staat zich ook eens aan een klassiek lied te wagen… en andersom!

Voor meer informatie: www.universalvoice.nl

Repertoire

We werken aan allerlei repertoire uit verschillende stijlen. Als iemand zich voorbereidt voor een toelatingsexamen of anderzijds ambities heeft om solozanger(es) te worden is het belangrijk te werken aan liederen en aria’s of songs uit verschillende stijlperiodes. Hierdoor wordt er een zekere basis voor verdere vorming wordt gelegd. Verder worden leerlingen gestimuleerd hun eigen repertoire uit te zoeken: motivatie is de beste leermeester en je ontwikkelt je eigen smaak en ‘gebektheid’.

Veel koor- en ensemble zangers komen op les voor het aanleren van een goede techniek waardoor ze steviger in hun schoenen komen te staan. Uiteraard werken we daarom ook aan meegebracht koorrepertoire, waarbij we in de gaten houden dat de les niet te veel gaat lijken op een co-repetitie! Ook voor klassieke zangers is het heerlijk om af en toe ‘licht’ te zingen (waarmee ik nadrukkelijk NIET bedoel dat het ook gemakkelijker is).

Zangles bij Cobien Nieuwpoort in Groningen

06 – 12 21 91 36

Taco Mesdagstraat 17

Zanglerares en dirigente Cobien Nieuwpoort uit Groningen op strand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.