Vrouwenkoor Femmes Majeures

Femmes Majeures is een klein koor van 12 tot 16 enthousiaste vrouwen.

‘Er wordt wekelijks gewerkt aan een repertoire dat afwisselend is in genre, periode en culturen, van vrouwelijke en mannelijke componisten. Cobien Nieuwpoort is onze dirigent. Zij legt de nadruk op de verbinding tussen de tekst en de taal van de muziek. Dit vereist inleving in wat er met een compositie bedoeld wordt. Met concentratie en enthousiasme proberen we hieraan te werken in een open en vrije sfeer. Het resultaat probeert het koor naar het publiek uit te dragen door jaarlijks een concert te geven – soms in combinatie met andere koren. Femmes Majeures: Het woord majeur betekent onder andere ‘actief, bevrijdend’ en dat is waar ons koor voor staat!’ Er staan standaard een aantal vrouwelijke componisten op het repertoire.

http://www.femmesmajeures.nl

Schrijf een mail naar : info@femmes-majeures.nl of bel: 0612219126

Vrouwenkoor Femmes Majeures met dirigent Cobien Nieuwpoort

Concert op 11 november in Haren

Femmes Majeures geeft samen met het Vocaal Ensemble Blue Monday Singers op 11 november aanstaande om 15.00 een concert in het Witte kerkje van Haren. We zingen een divers repertoire variërend van William Byrd tot Zoltan Kodaly en van Harold Arlon tot Anne Lister.

Een deel van het programma is repertoire voor een concert later in het seizoen met de titel: ‘Hope is the thing with feathers’ naar het beroemde gedicht van Emily Dickinson:

“Hope” is the thing with feathers

That perches in the soul – 
And sings the tune without the words – 
And never stops – at all –  
 
And sweetest – in the Gale – is heard – 
And sore must be the storm – 
That could abash the little Bird 
That kept so many warm – 
 
I’ve heard it in the chillest land – 
And on the strangest Sea – 
Yet – never – in Extremity, 
It asked a crumb – of me.

‘De Phoenix is een vogel waar je u tegen zegt. En dat is Christine van Zeegen ook. Opgegroeid in Amsterdam in een getraumatiseerd gezin waar 3 van de kinderen binnen korte tijd overleden, met ouders die elkaar leerden kennen in het weeshuis. Na de dood van de ouders bleef ze over met haar oudere broer. Ze zwoeren om van de kunst te leven. Bijzonder is dat zij waarschijnlijk kostwinner was. In die tijd, 1915-1925, was ze een bekend kunstenares. En dat vanuit een discipline die traditioneel door vrouwen werden gedomineerd, maar die als kunst nog weinig status had.’

Sjettie Bruins, kunsthistorica, lid van Femmes Majeures

Afbeelding gedicht - Hope is a thing with feathers
Ik ken Cobien Nieuwpoort als een gedreven koordirigent die durf, ambitie en ideeënrijkdom combineert met volharding en geduld. Haar didactische vaardigheden zijn goed. Mede door haar inzet en door het vertrouwen dat zij in ons heeft hebben we met ons koor Femmes Majeures inmiddels meerdere succesvolle programma’s uitgevoerd. Een positief effect is dat Femmes Majeures daardoor ook nieuwe leden heeft aangetrokken. Cobien Nieuwpoort is zeer professioneel en beschikt over goede sociale vaardigheden.
Sjettie BruinsKunsthistorica

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.