30 jaar Stichting Inlia Manifestatie

In opdracht van John van Tilborg van Stichting Inlia en in samenwerking met Piet Hein van der Hoek, documentaire maker (De Stille Beving) ben ik begonnen met een muziekgroep aan boord van de eerder genoemde bed-bad- en broodboot Amanpuri (sanskriet voor: ‘plek van vrede’). We werken aan voor hen bekende muziek, improviseren op instrumenten en we zingen. Ik vind het geweldig om met deze mensen te werken maar het raakt me telkens ook diep. Ik kan me maar moeilijk een voorstelling maken van wat men doormaakt, zo ver van huis, geen eigen privacy, werk of geld of toekomstperspectief. En dat al soms jaren. Door met elkaar muziek te maken uit het land van herkomst of anderzijds verzetten we even onze zinnen. Ik leer van hun verhalen, hun hartelijkheid en overgave. Ons eerste doel was het brengen van een stuk tijdens de driedaagse manifestatie ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van Stichting Inlia. Met veel overgave is er wekelijks gewerkt aan een stuk wat we zelf in elkaar gezet hebben met als basis Celtic Prayer van Karl Jenkins. Het was spannend we hebben het heel goed gedaan voor een volle Martinikerk. Bijzondere gast tijdens deze manifestatie was de grote dr. Bartolo van Lampedusa, een onbaatzuchtig mens die al meer dan 30 jaar alle vluchtelingen die zich dood of levend melden aan de ’Poort van Europa’ opneemt, verzorgt, kleedt en heelt. Bij zijn aankomst in de haven mocht ik het lied ‘Mag ik dan bij jou’ zingen van Claudia de Breij in een Italiaanse versie “Si ospeteresti tu”. Het was een grote eer en een onvergetelijk weekend. Na afloop schonk dr Bartolo mij een gesigneerd exemplaar van zijn indrukwekkende boek “Tranen en Troost”. In dit boek beschrijft de Italiaanse arts Pietro Bartolo zijn dagelijkse leven op het eiland Lampedusa en hoe hij daar, alle tegenwerking van Europese hogerhand ten spijt, dagelijks doorgaat met het opvangen van vluchtelingen, zijn (en onze) ‘medemensen’. Ik had het in een adem uit. Onmisbaar boek in deze barre tijd.

Vanwege nieuw beleid van de regering om procederende asielzoekenden centraal op te vangen in Asielcentra is er veel onrust op de boot momenteel. Veel mensen van de muziekgroep zijn vertrokken naar elders en het is moeilijk om een groep op te bouwen, maar we blijven het proberen.

Optreden in het kader van 30 jaar Stichting Inlia
30 jaar Stichting Inlia - Pietro Bartolo, de arts van Lampedusa
Cobien in gesprek met Pietro Bartolo, de arts van Lampedusa
Internationaal koor onder leiding van Cobien Nieuwpoort

Andere projecten

Opera “Mikado”

Samen met Stichting Frizzare uit Roderwolde speelde ik in 2017 en 2018 de Comic opera van Gilbert en Sullivan “De Mikado”. In de rol van…
Lees verder